Ga naar de inhoud

Loteria El Nino

El Niño, de jaarlijkse, Spaanse nieuwjaarsloterij op 6 januari wordt El Niño genoemd en staat ook wel bekend als de Driekoningen loterij. De naam El Niño (kindje of kleintje) dankt deze loterij aan het feit dat de jackpot kleiner is dan bijvoorbeeld in vergelijking met de Kerstloterij (El Gordo).

De Spaanse overheid organiseert sinds 1941 deze loterij. Sinds 1999 vindt deze loterij plaats op 6 januari, Drie Koningen, wat een nationale feestdag is in Spanje. Bij deze loterij is de winkans groter dan bij El Gordo, aangezien er meer lagere prijzen worden uitgekeerd.

El Niño is een andere jaarlijkse loterij die op 6 januari plaatsvindt, op de dag van Driekoningen. Het is vergelijkbaar met El Gordo maar met een kleinere prijzenpot.

el nino jackpot loteria

Organisatie El Nino

De loten zijn verdeeld in series. Een lotnummer komt terug in elke serie. Loten kunnen weer zijn onderverdeeld in tienden, een tiende deel oftewel een décimo.

De Spaanse overheid is de organisatie achter deze en andere Spaanse loterijen. De prijzen worden belastingvrij uitgekeerd, maar ook hier is het uiteraard verstandig na te gaan wat de Nederlandse belastingwetgeving hierover zegt. De opbrengst van deze loterij wordt geschonken aan goede doelen.

Loten zijn te koop online via de website van de Nationale Loterij van Spanje of via de bekende verkooppunten in Spanje. Besteld men via de website dan kan men zelf het lotnummers of eindcijfer bepalen. De site is ook toegankelijk voor buitenlanders, aangezien deze zowel in het Spaans als in het Engels is.

Prijzengeld Lotaria El nino

Hoewel de jackpot bij El Niño een stuk kleiner is, werd er in 2012 toch voor ruim €840 miljoen aan prijzengeld uitgekeerd.

ticket el nino loteria nacional

De Loteria El Nino, het enerverende Spaanse loterij op de wereldberoemde Loteria de Navidad kerstloterij, vond plaats op 6 januari 2017 jongst leden. Wie wil het nieuwe jaar niet beginnen met een grootte geldprijs. Er werd totaal € 630 miljoen aan prijzen uitgedeeld.

In een tijdsbestek van twee weken volgt de loting van El Niño op El Gordo. Deze loterij heeft een prijzenpot van 700 miljoen euro. Er is een jackpot ter waarde van € 2.000.000; kans op het winnen van de jackpot is 1:3 tot 1:100.000. Daarnaast kopen 29.999 tickets de minimumprijs van € 200 per ticket.

Verschillen Loteria de Navidad & del Nino

De Lotería Nacional (Nationale Loterij) organiseert jaarlijks de volgende loterijen: rondom Kerstmis de El Gordo loterij. Begin van het nieuwe jaar de El Nino loterij (trekking altijd op 6 januari). El Nino betekend “het kindje” hiermee wordt vergeleken met de El Gordo verano omdat deze jackpot gigantisch groot is tov van de El Nino (kleine jackpot). Naast deze jaarlijkse terugkerende loterijen organiseren de zij ook de wekelijkse loterij van La Primitiva en de Bono Lotto.

Wat is de betekenis van Loteria del Nino?

De naam van de Loteria del Niño komt van het Christuskind. In het Spaans betekent Niño ‘de kleine’. Daarom wordt de Loteria del Niño gehouden op de dag van Driekoningen, de laatste dag van de 12-daagse kerstvakantie.

De Loteria del Nino begon voor het eerst in 1941 en werd onderdeel van de grotere Loteria Nacional in 1966. Tot de Spaanse favorieten behoren La Primitiva en Loteria de Navidad. Van 1941 tot 1999 werden er trekkingen gehouden op 5 januari. Sinds 2000 worden er trekkingen gehouden op 6 januari.