Ga naar de inhoud

Historie en ontstaan

Spanje heeft een rijke geschiedenis op het gebied van loterijen, die teruggaat tot halverwege de 18e eeuw. De La Primitiva-loterij, of de “Big One“, is een van de populairste spelen van Europa en een van de oudste loterijen ter wereld.

Aanvankelijk heette het spel “Loterij op Nummers” en werd een 5/90-spelvorm gebruikt. De eerste trekking vond plaats op 10 december 1763.

In het Engels betekent de naam “The Primitive One”, een bewijs van haar vroege geschiedenis. Koning Karel III, op voorstel van een Italiaanse politicus en diplomaat.

Het spel werd opgezet als een middel om het hoognodige geld in te zamelen om de staatskas te spekken zonder een nieuwe belasting te hoeven invoeren.

1813 nieuwe Spaanse lotto

La Primitiva gaf geboorte aan de moderne loterij in 1813 toen het het eerste spel werd dat loten uitgaf met gedrukte nummers, en het spel veranderde ook zijn naam in “La Primitiva”. De “Big One” was meer dan een eeuw lang een enorm succes totdat de regering het in 1862 afschafte.

Het Organismo Nacional de Loterías y Apuestas del Estado (ONLAE) herintroduceerde de La Primitiva loterij 123 jaar later, in 1985, bij Koninklijk Besluit 1360/1985 van 1 augustus. Deze vernieuwde moderne versie van dit populaire Spaanse loterijspel kwam met een herziene spel 6/49 spelmatrix.