Ga naar de inhoud

ONCE, de Spaanse goede doelenloterij voor blinden en slechtzienden

De Spaanse loterij ONCE werd opgericht in 1938 door een groep mensen die met veel enthousiasme een initiatief wilden ontwikkelen om blinden en slechtzienden in hun land te helpen. In zijn ruim 75 jaar van bestaan heeft deze loterij een reputatie opgebouwd en doelen bereikt voor visueel gehandicapten die in de wereld zijn gelijke niet kent. Met de inzet van bestuurders van zowel binnen als buiten de regering worden er initiatieven ontwikkeld om het leven van slechtzienden in Spanje beter en aangenamer te maken. Er worden zowel sociale als politieke en economische plannen ontwikkeld en uitgevoerd om dit doel te bereiken.

ONCE Foundation

In 1988 werd de ONCE Foundation opgericht. Deze foundation heeft als doel om samen te werken om de integratie van gehandicapten in de samenleving te bevorderen. In zijn bijna 30-jarige bestaan heeft de ONCE Foundation onder meer al ruim 80.000 banen gegenereerd voor mensen met een beperking. Vandaag de dag worden de loterij en de foundation vaak in één adem genoemd als de ONCE en zijn Foundation.

Andere initiatieven Once
De ONCE Foundation heeft ook initiatieven elders in de wereld omarmd. Zo wordt een project voor blinden in Latijns-Amerika gesteund. Er worden projecten ontwikkeld in 19 landen in dit werelddeel om mensen met een handicap beter onderwijs en daardoor een betere kans op een maatschappelijke carrière te bieden. Er loopt ook een project voor doof-blinden dat wordt gesteund door de ONCE Foundation.

Initiatieven in Europa
ONCE en de Foundation doen er in Europa alles aan om de belangen van gehandicapten op de agenda te krijgen. Samen met andere organisaties die de belangen van gehandicapten behartigen zijn er grote stappen voorwaarts gemaakt. Zo is het initiatief genomen voor een VN Conferentie over de rechten van personen met een handicap. Het protocol dat hier werd vastgesteld is gedeponeerd in New York op 13 december 2006. Ook binnen de EU zijn initiatieven ontwikkeld voor onder andere rechten van gehandicapten als het gaat om het vinden en behouden van werk. Europarlementariërs hebben ONCE en zijn Foundation regelmatig bezocht om zich over hun werk te laten informeren.

Betrokkenheid bij de Derde Sector
ONCE en zijn Foundation zijn betrokken bij de ontwikkeling van de Derde Sector. Een beweging die wereldwijd probeert om de belangen van mensen met een handicap zo goed mogelijk te behartigen. Er moeten betere voorzieningen komen en een handicap mag zo min mogelijk een belemmering zijn in werk en vrije tijd. ONCE is nog lang niet klaar met zijn missie. De bevlogenheid is dan ook nog steeds net zo krachtig als toen de loterij startte en toen later de Foundation werd opgericht.