Loterij El Gordo

De Dikke of De Vette is de betekenis van El Gordo loterij in Spanje. Deze jaarlijkse Spaanse kerstloterij vindt altijd plaats op 22 december 2023 en wordt in de volksmond zo genoemde vanwege de enorme jackpot. El Gordo is echter een bijzondere kerstloterij. Het bijzondere aan deze loterij is dat weeskinderen de winnende getallen en prijzen trekken, waarna ze deze zingend voorlezen.

Koop nu een lot online (vanuit Nederland of Belgie) voor de =trekking van 22 december 2023 a.s.!

Hoe speel je El Gordo en wat zijn de spelregels?

De spelregels van de “El Gordo” loterij in Spanje zijn vrij eenvoudig, maar het systeem verschilt enigszins van veel andere loterijen. Hier zijn de basisregels:

Ticketselectie: In “El Gordo” koop je geen individuele nummers, zoals in veel andere loterijen. In plaats daarvan koop je hele loten of deelbewijzen van loten, bekend als “décimo’s.” Een volledig lot bestaat uit 10 décimo’s.

10 décimo’s

Nummerselectie: Elk “décimo” heeft een uniek vijfcijferig nummer. Deze nummers worden vooraf afgedrukt op de loten. Je kunt ervoor kiezen om een of meer “décimo’s” te kopen met de nummers naar keuze, afhankelijk van beschikbaarheid.

De trekking

De trekking van “El Gordo” vindt plaats op 22 december van elk jaar. Tijdens de trekking worden vijf cijfers getrokken als winnende combinatie. Dit zijn de winnende nummers die de grote prijzen bepalen.

Prijsverdeling

De prijzen worden verdeeld onder de houders van décimo’s die overeenkomen met de winnende nummers. Dit betekent dat als je een décimo hebt met een nummer dat overeenkomt met een van de vijf getrokken winnende nummers, je een prijs wint.

Voordelen El Gordo De Navidad

  • Online te koop
  • Jackpot van 2,6 Miljard Euro
  • Deelname is nu nog realtief goedkoop. Dichter bij de trekking van 23 december wordt deze duurder.
  • Deelname geld gaat naar goede doelen
  • Vlak voor kerst nog miljonair worden? Het kan met de El Gorde loterij!

Hoe koop ik El Gorde loten vanuit Nederland?

Om deel te nemen aan de grootste loterij ter wereld die maar liefst € 2,6 miljard aan prijzen biedt, selecteert u een of meer aandelen die zijn bedrukt met een vijfcijferig nummer. Klik hiervoor op bovenstaande button. Er zijn 172 exemplaren van elk ticket beschikbaar, elk met tien aandelen. € 688 miljoen aan jackpotprijzen zal worden verdeeld over de 172 exemplaren van het winnende lot, gedrukt met het lotnummer dat overeenkomt met de “Gordo” -prijs – € 4 miljoen per lot!

Koop hier een lot via Giantlottos > (beperkte voorraad, als ze op zijn, bezoek de site dan morgen nogmaals)

Wat was de uitslag van Loteria de Navidad in 2022?

Jackpot La Navidad loterij 2023

Dit jaar is de jackpot van El Gorde la Navidad op 22 december 2023 is 2.6 miljard euro, in 2022 was deze nog 2,4 miljard. Op 22 december is de trekking, deze wordt gedaan tijdens een live uitzetting op de Spaanse televisie.

Bekijk hier wie er heeft gewonnen in 2021.

Geschiedenis El Gordo

De allereerste trekking vond plaats op 18 december 1812 en werd door de Spaanse overheid georganiseerd. Vanaf de trekking van 23 december 1892 ging men de naam Sorteo de Navidad gebruiken (Kersttrekking) en in 1897 werd dit ook expliciet op de loten gedrukt.

lot el gorde loteria de navidad

In 1913 ging men over op het huidige systeem, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

Hoe gaat de trekking verlopen?

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur. In het bijzijn van het publiek en alle hoogwaardigheidsbekleders worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. Dan is het de beurt aan de eerder genoemde weeskinderen. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en de ander het bedrag.

Er zijn bij live uitzending twee grote gouden trommels in gebruik: een voor de lotnummers en een voor de prijzen. Ze worden tegelijkertijd gedraaid, en kinderen van de San Ildefonso-school trekken de ballen een voor een uit de trommels. Deze kinderen zingen de getrokken nummers en bijbehorende prijzen, wat een uniek en ontroerend aspect van de ceremonie is.

De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Deze lijsten worden door heel Spanje verspreidt en ’s middags zijn uiteindelijk de winnaars bekend.

Het is geen verrassing dat El Gordo erg populair is onder de Spaanse bevolking. Veel dorpelingen kopen bijvoorbeeld gezamenlijk een lot. Heb je deze trekking gemist speel dan in januari mee met de El Nino om het jaar goed te beginnen. De El Nino heeft prijzen van 700 miljoen euro.

Zowel de El Nino als El Gordo tickets kun je kopen van over heel europa. Landen zoals Nederland, Belgie en Zwitserland die de loterij dus niet organiseren kunnen dus deelnemen. In het verleden heeft een Zwitser zelfs een geldprijs gewonnen voor deze Spaanse lotto.

Wat is de win kans van de El Gordo lotto?

In totaal worden prijzen uitgereikt aan 15.304 tickets in elke reeks, wat betekent dat 1 op elke 6.5 tickets een geldprijs wint! Ongeveer 98% van alle Spaanse volwassenen neemt deel aan de kerst El Gordo Loterij-vieringen, zelfs als ze normaal gesproken niet deelnemen aan lokale of wereldwijde loterijen. Naar verwachting zullen meer dan 24 miljoen aandeelhouders prijzen verzamelen uit de 15.304 mogelijke winnende combinaties bij elke trekking.

Het aantal tickets dat beschikbaar is voor deze loterij zal worden beperkt naarmate de trekking dichterbij komt, dus zorg dat je je tickets hebt voordat de trekking sluit op 21 december op theLotter.com!

Wie organiseert de Spaanse loterij?

Deze loterij is een van de oudste ter wereld. El Gordo heeft ook de grootste bedragen aan prijzengeld. Het beheer van deze kerstloterij is in handen van S.L. Loterías Y Apuestas Del Estado.

Deze en alle andere Spaanse loterijen worden georganiseerd door de Spaanse overheid. Prijzen zijn belastingvrij, uiteraard is het als niet-Spaanse deelnemer wel verstandig om even de Nederlandse belastingwetgeving er hierop na te slaan. De opbrengst van deze loterij, zo’n €1 miljard wordt besteed aan goede doelen.

Vanaf eind juli zijn de loten al te koop, zowel online als bij de aangewezen verkooppunten in Spanje. Online kan men de loten bestellen via de site van de Nationale Loterij, deze site is in het Spaans en Engels en dus ook toegankelijk voor niet Spaanstaligen.

Hoeveel prijzen worden er verdeeld?

Op 22 december zal de Jackpot van totaal 2.408 miljoen euro aan prijzen worden verdeeld, precies 28 miljoen meer dan het voorgaande jaar, dus de winnaars met de ‘Gordo’ ontvangen 400.000 euro tot en met de tiende lot.

In totaal zal de loterij 24,4 miljoen prijzen verdelenVoor die dag zijn 160 series van elk 100.000 loten uitgegeven, met een uitgifte van 3.250 miljoen euro , waarvan 72 procent aan prijzen. De tweede prijs bedraagt 1,25 miljoen euro en de derde is 500.000 euro. Daarnaast zijn er 2/4 prijzen van ruim 200.000 euro. 

De echte wandeltocht wordt gedaan door de kinderen van de San Ildefonso Academie. Twee kinderen pakken twee ballen uit twee buizen van twee afzonderlijke loterijen, waarbij het ene kind al zingend het nummer aankondigt en het andere kind het nummer aankondigt.