Ga naar de inhoud

Loterij El Gordo

El Gordo is een bekende tem in Spanje. De letterlijke betekenis is De Dikke of De Vette. De El Gordo is ontstaan aangezien het prijzengeld van deze loterij erg groot. Er zijn twee loterijen die El Gordo worden genoemd. De El Gorde de Navidad dat is een jaarlijkse trekking. En de El Gordo de Primitiva wat een wekelijkse trekking is. Wij gaan op deze pagina verder speltuitleg geven en de mogelijkheden omschrijven om een lot zelf te kopen online. El Gordo loterij in Spanje. Deze jaarlijkse Spaanse kerstloterij vindt altijd plaats op 22 december 2023 en wordt in de volksmond zo genoemde vanwege de enorme jackpot. Het bijzondere aan deze loterij is dat deze altijd voor kerst wordt gehouden en dat weeskinderen de winnende getallen en prijzen trekken, waarna ze deze zingend voorlezen. Een echte happening in Spanje!

Koop nu een lot online (vanuit Nederland of Belgie) voor de =trekking van 22 december 2023 a.s.!

Speel El Gordo online

Je kan via Giantlottos een officieel lot kopen. Je speelt dan automatisch mee met de trekking van 22 december a.s. De kosten van een lot bedraagr € 99,-

el gordo prijzengeld 2023

Wat zijn de spelregels?

De spelregels van de “El Gordo” loterij in Spanje zijn vrij eenvoudig, maar het systeem verschilt enigszins van veel andere loterijen. Hier zijn de basisregels:

Om te beginnen is het goed om te weten dat je geen individuele nummers kiest zoals bijvoorbeeld bij de Lotto of Staatsloterij. In plaats daarvan koop je hele loten of deelbewijzen van loten, bekend als “décimo’s.” Een volledig lot bestaat uit 10 décimo’s. De cijfers staan hier al op vermeld.

10 décimo’s

Nummerselectie: Elk “décimo” heeft een uniek vijfcijferig nummer. Deze nummers worden vooraf afgedrukt op de loten. Je kunt ervoor kiezen om een of meer “décimo’s” te kopen met de nummers naar keuze, afhankelijk van beschikbaarheid.

De trekking

De trekking van “El Gordo” vindt plaats op 22 december van elk jaar. Tijdens de trekking worden vijf cijfers getrokken als winnende combinatie. Dit zijn de winnende nummers die de grote prijzen bepalen.

Kansen en prijzen

Dit jaar is de jackpot van El Gorde la Navidad op 22 december 2023 is 2.6 miljard euro, in 2022 was deze nog 2,4 miljard. Op 22 december is de trekking, deze wordt gedaan tijdens een live uitzetting op de Spaanse televisie.

Wat is de win kans van de El Gordo lotto?

In totaal worden prijzen uitgereikt aan 15.304 tickets in elke reeks, wat betekent dat 1 op elke 6.5 tickets een geldprijs wint! Ongeveer 98% van alle Spaanse volwassenen neemt deel aan de kerst El Gordo Loterij-vieringen, zelfs als ze normaal gesproken niet deelnemen aan lokale of wereldwijde loterijen. Naar verwachting zullen meer dan 24 miljoen aandeelhouders prijzen verzamelen uit de 15.304 mogelijke winnende combinaties bij elke trekking.

Het aantal tickets dat beschikbaar is voor deze loterij zal worden beperkt naarmate de trekking dichterbij komt, dus zorg dat je je tickets hebt voordat de trekking sluit op 21 december op theLotter.com!

Prijsverdeling

De prijzen worden verdeeld onder de houders van décimo’s die overeenkomen met de winnende nummers. Dit betekent dat als je een décimo hebt met een nummer dat overeenkomt met een van de vijf getrokken winnende nummers, je een prijs wint.

Hoe koop ik El Gorde loten vanuit Nederland?

Om deel te nemen aan de grootste loterij ter wereld die maar liefst € 2,6 miljard aan prijzen biedt, selecteert u een of meer aandelen die zijn bedrukt met een vijfcijferig nummer. Klik hiervoor op bovenstaande button. Er zijn 172 exemplaren van elk ticket beschikbaar, elk met tien aandelen. € 688 miljoen aan jackpotprijzen zal worden verdeeld over de 172 exemplaren van het winnende lot, gedrukt met het lotnummer dat overeenkomt met de “Gordo” -prijs – € 4 miljoen per lot!

Koop hier een lot via Giantlottos > (beperkte voorraad, als ze op zijn, bezoek de site dan morgen nogmaals)

Voordelen El Gordo De Navidad

  • Online te koop
  • Jackpot van 2,6 Miljard Euro
  • Deelname is nu nog relatief goedkoop. Dichter bij de trekking van 23 december wordt deze duurder.
  • Deelname geld gaat naar goede doelen
  • Vlak voor kerst nog miljonair worden? Het kan met de El Gorde loterij!

Prijzen en uitslagen El gordo afgelopen jaar

Op 22 december 2022 was de Jackpot van totaal 2.408 miljoen euro aan prijzen worden verdeeld, precies 28 miljoen meer dan het voorgaande jaar, dus de winnaars met de ‘Gordo’ ontvangen 400.000 euro tot en met de tiende lot.

In totaal zal de loterij 24,4 miljoen prijzen verdelenVoor die dag zijn 160 series van elk 100.000 loten uitgegeven, met een uitgifte van 3.250 miljoen euro , waarvan 72 procent aan prijzen. De tweede prijs bedraagt 1,25 miljoen euro en de derde is 500.000 euro. Daarnaast zijn er 2/4 prijzen van ruim 200.000 euro. 

De echte wandeltocht wordt gedaan door de kinderen van de San Ildefonso Academie. Twee kinderen pakken twee ballen uit twee buizen van twee afzonderlijke loterijen, waarbij het ene kind al zingend het nummer aankondigt en het andere kind het nummer aankondigt.

Geschiedenis El Gordo

De allereerste trekking vond plaats op 18 december 1812 en werd door de Spaanse overheid georganiseerd. Vanaf de trekking van 23 december 1892 ging men de naam Sorteo de Navidad gebruiken (Kersttrekking) en in 1897 werd dit ook expliciet op de loten gedrukt.

lot el gorde loteria de navidad

In 1913 ging men over op het huidige systeem, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

Hoe verloopt de trekkingsdag?

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur. In het bijzijn van het publiek en alle hoogwaardigheidsbekleders worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. Dan is het de beurt aan de eerder genoemde weeskinderen. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en de ander het bedrag.

Er zijn bij live uitzending twee grote gouden trommels in gebruik: een voor de lotnummers en een voor de prijzen. Ze worden tegelijkertijd gedraaid, en kinderen van de San Ildefonso-school trekken de ballen een voor een uit de trommels. Deze kinderen zingen de getrokken nummers en bijbehorende prijzen, wat een uniek en ontroerend aspect van de ceremonie is.

De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Deze lijsten worden door heel Spanje verspreidt en ’s middags zijn uiteindelijk de winnaars bekend.

Het is geen verrassing dat El Gordo erg populair is onder de Spaanse bevolking. Veel dorpelingen kopen bijvoorbeeld gezamenlijk een lot. Heb je deze trekking gemist speel dan in januari mee met de El Nino om het jaar goed te beginnen. De El Nino heeft prijzen van 700 miljoen euro.

Zowel de El Nino als El Gordo tickets kun je kopen van over heel europa. Landen zoals Nederland, Belgie en Zwitserland die de loterij dus niet organiseren kunnen dus deelnemen. In het verleden heeft een Zwitser zelfs een geldprijs gewonnen voor deze Spaanse lotto.

Wie organiseert de Spaanse loterij?

Deze loterij is een van de oudste ter wereld. El Gordo heeft ook de grootste bedragen aan prijzengeld. Het beheer van deze kerstloterij is in handen van S.L. Loterías Y Apuestas Del Estado.

Deze en alle andere Spaanse loterijen worden georganiseerd door de Spaanse overheid. Prijzen zijn belastingvrij, uiteraard is het als niet-Spaanse deelnemer wel verstandig om even de Nederlandse belastingwetgeving er hierop na te slaan. De opbrengst van deze loterij, zo’n €1 miljard wordt besteed aan goede doelen.